Start Kuvamo sa Gastronomske priče Osnovne odlike grčke nacionalne kuhinje + recepti

Osnovne odlike grčke nacionalne kuhinje + recepti

Grčka nacionalna kuhinja
Foto: Guliver/Thinkstock
Moderno društvo ima na mnogo čemu da se zahvali Grcima, a između ostalog i za neverovatnu hranu. Ne samo da ovi ljudi znaju kako da uživaju u hrani, već se i njihov način ishrane smatra jednim od najzdravijih, koji većina lekara preporučuje.
NIKO NE PRAVI SALATU KAO GRCI
Grčka salata je jedna od najomiljenijih širom sveta, ali niko ne ume da je napravi podjednako dobro kao Grci. Ova salata ima sve što možete da poželite – fetu, paradajz, krastavac, luk, masline, origano i, naravno, maslinovo ulje. Zato ni jedna druga salata ne može da joj priđe.
SVI VOLE NJIHOV FRAPE
Ono što mi zovemo “mućeni nes sa mlekom”, Grci jednostavno zovu “frape”. Ali, da li ste znali da su ga oni i izmislili? I to sasvim slučajno, još 1957. godine u Solunu. I od tada je ovo omiljena kafa u ovoj zemlji, ali i šire.
ONI SU UPOTREBU VELIKIH KOLIČINA MASLINOVOG ULJA PRETVORILI U ZDRAVU STVAR
Nikada nećemo moći da im se zahvalimo za to. Zbog njih, preukusno maslinovo ulje je postalo jedna od najzdravijih namirnica na svetu. I, sudeći po njima, možete bukvalno da se davite u njemu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!