Otkrivamo: Pogledajte kako je voće i povrće izgledalo pre modifikovanja

Otkrivamo: Pogledajte kako je voće i povrće izgledalo pre modifikovanja

SHARE

Još od nastanka poljoprivrede farmeri su se trudili da “poboljšaju” izgled i ukus namirnica. Nekad su to činili selekcijom i ukrštanjem, a u novije vreme i genetskim modifikovanjem. Zbog toga lubenice, banane i kukuruz kakve danas viđate na svojim tanjirima, naši preci od pre nekoliko milenijuma ne bi ni prepoznali.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Za razliku od genetskog modifikovanja koje se bazira na ukrštanju s genima drugih organizama (na primer, bakterija, pa se tako gradi otpornost na štetočine), selektivno ukrštanje je mnogo sporiji proces, ali je upravo on zaslužan za današnji izgled mnogih namirnica.

LUBENICA

Voce1

Kako su lubenice izgledale nekad možemo se, između ostalog, uveriti i na osnovu slike iz 17. veka, čiji je autor Đovani Stanki. Unutrašnjost je samo delom bila crvena, a kako deluje, sastojala se iz šestočlane strukture, a svaki deo je u preseku bio u obliku trougla. Vremenom su ljudi od lubenica napravili slatku, crvenu i “mesnatu” unutrašnjost. Skeptici tvrde da su lubenice na italijanskoj slici samo nedovoljno zrele, međutim, crno semenje sugeriše drugačije.

BANANA

voce2

Prve banane su uzgajane pre oko 7.000 godina, a prema nekim podacima i pre 10.000 godina na prostoru današnje Papue Nove Gvineje i u jugoistočnoj Aziji. Hibridna banana kakvu danas jedemo je nastala od dve “divlje vrste” (Musa acuminata i Musa balbisiana), koje su, ako i lubenice, unutra imale crno zrnevlje! Današnja voćka (ako niste primetili), takođe ima semenje, ali mnogo mnogo sitnije, mnogo je ukusnija i hranljivija.

Kako je izgledala šargarepa, kukuruz…Pogledajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?