Start Trikovi i saveti Ovo posuđe je pravi prijatelj u svakoj kuhinji! Pogledajte kako se održava

    Ovo posuđe je pravi prijatelj u svakoj kuhinji! Pogledajte kako se održava

    Foto: Guliver/Thinkstock
    Foto: Guliver/Thinkstock
    Poželjno je da svaka kuhinja ima posuđe od livenog gvožđa, poznato još kao gusano posuđe.
    Mnogi zaziru od ove vrste posuda za kuvanje jer nisu upoznati kako se održava i tako propuštaju korišćenje apsolutno fantastičnog posuđa. Sve što je potrebno da bi koristili gusano posuđe jeste da ga pre prve upotrebe dobro operete u toploj vodi sa malo sapunice, isperete i osušite. Zatim, posude premažete slojem masti ili ulja (sa svih strana), pa posudu okrenutu naopako stavite na srednju visinu ugrejane pećnice, na 170ºC oko sat vremena. Dno rerne obložite aluminijumskom folijom, da vam višak masnoće koji otkaplje sa posuđa ne bi napravio mali haos u rerni. Izvadite posuđe iz rerne, pamučnom krpom ili papirnim ubrusom uklonite višak masnoće, ostavite posuđe da se prohladi i posuđe je spremno za upotrebu. Tokom upotrebe ove vrste posuđa, može se desiti da se (ako niste dobro obrisali posude od viška tečnosti) pojave tragovi rđe. Nemojte paničiti i ni slučajno pomisliti da je posuđe spremno za bacanje… Sve što je potrebno jeste da operete posudu i premažete je slojem masnoće. Da se ubuduće ne bi pojavljivali tragovi rđe, potrebno je redovno, posle pranja i brisanja, posuđe premazivati masnoćom pa ostaviti na policu ili okačiti o zid.
    Hrana pripremljena u gusanom posuđu je zaista ukusnija i lakša za pripremu bez obzira što su mnogi skloni da poveruju da ove činjenice nisu tačne. Stručnjaci savetuju izbegavanje pripreme tzv. kiselih namirnica u ovom posuđu zbog reakcija koje se stvaraju u dodiru sa gvožđem. Na osnovu našeg iskustva ne možemo reći da je ovo nešto što šteti ishrani ali ipak preporučujemo vam da ispobate ovo posuđe i sami donesete sud o njegovoj vrednosti.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!