Start Glavna jela Meso Pečeno leptir pile iz slanog rastvora – ukus u kome se uživa...

Pečeno leptir pile iz slanog rastvora – ukus u kome se uživa do kraja

Leptir pile iz slanog rastvora
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 350 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Slani rastvor
500 ml vode
100 g soli
1 kašičica kima
1 kesica bibera u zrnu
4 čena belog luka
1 mala glavica crnog luka
2-3 lista lovora
I još
12 kockica leda
1½ – 2 kg piletine

Priprema:

1. Sve sastojke, osim leda i pilećeg mesa, sipati u lonac i staviti da provri. Isključiti ringlu, skloniti sa vatre i poklopiti, pa ostaviti desetak minuta.
2. Kockice leda ili baš hladnu vodu sipati u veću posudu, pa preko toga preliti kuvanu tečnost. Mešati sve sastojke dok se led ne otopi.
3. Pile staviti u veću i jaču kesu za zamrzivač, a zatim preliti hladnim slanim rastvorom. Zatvoriti kesu, dobro zavezati i ostaviti na sobnoj temperaturi oko tri sata.
4. Zatim, piletinu izvaditi iz kese, pa papirnim ubrusom dobro obrisati tečnost. Pile preseći na pola , prateći liniju grudne kosti, kako bi se dobio potreban oblik. Obrisano meso ostaviti na vazduhu oko sat vremena (ili u frižideru ukoliko je neophodno).
5. Piletinu premazati maslinovim uljem (sa svih strana) i položiti u pleh obložen papirom za pečenje.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 200°C prvih dvadeset minuta, a zatim još oko sat vremena na 180°C. Pečeno pile ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta.
7. Peršunov list i beli luk sitno iseckati, pomešati sa malo maslinovog ulja pa premazati piletinu neposredno pred serviranje.

Pogledajte i otkrijte koji su to trikovi za sočnu a hrskavu piletinu iz rerne.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!