Start Zimnica Pijani pekmez od šljiva

Pijani pekmez od šljiva

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 4 porcije
  • Lako

Sastojci:

1 kg šljiva (bez koštice)
700 g šećera
2 dl domaće rakije Šljivovice
2-3 karanfilića
¼ kašičice cimeta

Priprema:

1. Šljive oprati, prerezati na polovine i odvojiti od koštica.
2. U dublju šerpu usuti red šećera, red šljiva i tako 3-4 puta, tako da šećer bude na vrhu tj. prekrije šljive.
3. Zatim, šerpu staviti na plotnu i kuvati, uz redovno mešanje. Na početku kuvanja temperatura treba da bude maksimalna, a čim voće počne da vri smanjiti temperaturu na srednju vrednost. Kuvati sve do momenta kada počne da se stvara gusta kaša.
4. Tada dodati rakiju, karanfilić i malo cimeta.
5. Sve dobro promešati i nastaviti kuvanje dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu posude.
6. Zatim, pažljivo izvaditi karanfilić, pa vrućim pekmezom napuniti prethodno oprane i osušene tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Sutradan tegle preneti u ostavu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!