Start Vaši recepti Pikantni venac – dekorativna slana torta

    Pikantni venac – dekorativna slana torta

    Recept Ane Varge Cetenji iz Beograda

    Pikantni venac slana torta

    • 120 min
    • mirovanje 10 h
    • 6-8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    350 g brašna
    25 g kvasca
    50 g oštrog brašna
    2 jajeta
    50 ml maslinovog ulja
    80 g maslina bez koštica
    80 g oraha
    so, biber
    700 g svežeg sira
    1 pavlaka
    100 g praške šunke
    100 g dimljenog sira
    1 kašika ljute paprike
    nekoliko rotkvica
    1 veza peršuna

    Priprema:

    1. U 200 ml mlake vode dodati kvasac, kašičicu brašna i soli te ostaviti da nadođe.
    2. U odgovarajućoj posudi pomešati brašno, jaja, ulje i nadošao kvasac, zamesiti testo i ostaviti 2 sata da naraste.
    3. Masline i orahe iseći na krupnije komade pa dodati u nadošlo testo, pobiberiti i promešati.
    4. Testo staviti u kalup prečnika 24 cm, ostaviti na toplom da dvostruko naraste i peći na 180ºC 40 min.
    5. Kada se testo prohladi, preseći ga na tri dela.
    6. Dimljeni sir izrendati, a svež sir i pavlaku umutiti pa podeliti na tri dela i u jedan deo dodati mlevenu papriku.
    7. Venac filovati sledećim redosledom: kora, fil, praška šunka, kora, fil sa paprikom, dimljeni sir, kora, fil.
    8. Venac ukrasiti maslinama, peršunom i rotkvicama.

    Ovde možete pronaći bogat izbor recepata za slane torte.