Start Deserti Kolači Pita s kafom

Pita s kafom

Recept Marice Marić iz Čeneja

  • 45 min
  • 8 porcija
  • Lako

Sastojci:

Kore
50 g masti
100 g šećera
2 kašike meda
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika instant kafe
300 g brašna
Fil
500 ml mleka
200 g šećera
4 kašike gustina
2 kašike griza
2 kašičice arome vanile
250 g margarina
Glazura
100 g čokolade
4 kašike ulja
Ostalo
200 g piškota
150 ml jake skuvane kafe

ISPROBAJTE I… Čokoladnu tortu sa kafom

Priprema:

Kore
1. U šerpicu sipati mast, šećer, med i jaje. Zagrevati na laganoj vatri i uz neprekidno mešanje dok smesa ne prokuva. Skinuti s ringle, umešati instant kafu, a zatim dodati 250 g brašna pomešanog s praškom za pecivo i dobro izmešati varjačom.
2. Na radnu površinu sipati 50 g brašna, istresti dobijenu smesu, te rukom umesiti testo.
3. Podeliti testo na dva jednaka dela i još toplo oklagijom razvući na pek-papiru u kore veličine pleha.
4. Peći na prevrnutom plehu u rerni na 180°C desetak minuta.
Fil
1. Šećer, gustin i griz izmešati sa malo mleka. Ostatak mleka staviti na vatru da provri. U vrelo mleko sipati smesu od gustina i griza i, mešajući, kuvati dok se ne zgusne. Skinuti s ringle pa dodati aromu vanile i ostaviti da se ohladi.
2. Izmiksati omekšali margarin, dodati ohlađen fil, te miksati dok se ne dobije glatka krema.
Finalni postupak
1. Na koru naneti polovinu fila, a potom poređati piškote umočene u kafu. Preko piškota naneti ostatak fila i poklopiti korom.
2. U šerpicu izlomiti čokoladu, dodati ulje i istopiti na laganoj vatri. Kolač preliti glazurom i ostaviti preko noći da se čokolada stegne, a kore omekšaju.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here