Start Deserti Pita s makom i orasima

Pita s makom i orasima

Foto: Torte i kolači
Foto: Torte i kolači
  • 80 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Za kore:
250 ml kisele vode
1 kašika suvog kvasca
2 kašike šećera
250 ml ulja
600 g brašna
Za fil I:
250 g mlevenog maka
125 g šećera u prahu
150 g džema od šljiva
Za fil II:
250 g mlevenih oraha
125 g šećera u prahu
150 g džema od kajsija
Za premazivanje:
džem od kajsija
mleveni orasi

ISPROBAJTE I… Pitu sa makom i višnjama

Priprema:

Kore:
1. U mlaku kiselu vodu staviti kašiku suvog kvasca i ostaviti da odstoji 5 minuta.
2. U dublju posudu sipati polovinu brašna, šećer i ulje, pa preliti rastopljenim kvascem. Postepeno dodavati ostatak brašna i rukama umesiti glatko testo koje se ne lepi za prste.
3. Oblikovati tri jednake jufke, prekriti ih pamučnom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Finalni postupak:
1. Na radnoj površini posutoj brašnom razvući jufku na veličinu pleha (oko 20×35 cm), a zatim je pomoću oklagije prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh.
2. Preko kore premazati džem od šljiva i posuti pomešan mleveni mak sa šećerom u prahu.
3. Staviti drugu razvučenu koru, premazati je džemom od kajsija i posuti orahe pomešane sa šećerom u prahu.
4. Razviti treću koru i staviti je preko fila. Ostaviti pitu da nadođe oko 30 minuta. Izbockati čačkalicom do dna i peći na 180°C oko 30 minuta dok ne dobije finu boju.
5. Pečenu pitu prevrnuti na tacnu da fil od mlevenog maka bude gore. Još toplu je premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim orasima.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!