Start Vaši recepti Plazma torta sa mlekom u prahu

    Plazma torta sa mlekom u prahu

    Recept Vesne Filipović iz Idvora

    Plazma torta

    • 100 minuta
    • 12 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kore
    15 belanaca
    18 kašika šećera
    18 kašika brašna
    9 kašika mlevene Plazme
    1½ praška za pecivo
    Preliv
    600 ml mleka
    6 kašika šećera
    Fil
    15 žumanaca
    12 kašika brašna
    350 g šećera + 6 kašika
    375 g margarina
    500 g šlaga
    1 l mleka
    150 g mlevene Plazme
    150 g mleka u prahu

    Priprema:

    Kore
    1. Umutiti 5 belanaca uz postepeno dodavanje 6 kašika šećera, toliko da se stvori čvrst šaum.
    2. Zatim umešati 2 kašike brašna, 3 kašike mlevenog keksa i ½ praška za pecivo. Sve lepo sjediniti, pa uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
    3. Od preostalog materijala na isti način pripremiti još dve kore.
    4. Svaku gotovu i ohlađenu koru preliti sa po 200 ml toplog mleka zaslađenog sa 2 kašike šećera.
    Filovi
    1. Žumanca ulupati sa šećerom, pa umešati brašno i dodati malo mleka.
    2. Preostalo mleko ostaviti da provri, a potom ukuvati umućenu smesu od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Hladnu masu sjediniti sa penasto umućenim margarinom (fil I).
    3. Šlag umutiti sa mlekom (količina prema uputstvu sa kesice), pa za vreme mućenja dodati mleko u prahu i mutiti još 5 minuta. Na kraju umešati mleveni keks (fil II). Odvojiti 7 kašika i umešati u fil I.
    Finalni postupak
    1. Tortu filovati na sledeći način: kora, fil I, fil II… dok se ne utroši materijal.
    2. Dekorisati po želji.