Start Deserti Kolači Poslastica rustičnog izgleda koja će vas oduševiti – karpati

Poslastica rustičnog izgleda koja će vas oduševiti – karpati

Karpati
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
200 ml vode
125 g putera
1 čaša brašna
prstohvat soli
5 jaja
Fil
3 pudinga od vanile
1 l mleka
200 g šećera
125 g putera
*čaša=200 ml

Priprema:

Kore
1. U šerpu sipati vodu, dodati prstohvat soli i kuvati dok ne proključa. Zatim, dodati puter isečen na komade i nastaviti sa kuvanjem dok se ne rastopi.
2. Skloniti sa ringle, dodati brašno, pa sve dobro sjediniti. Vratiti na ringlu i karatko kuvati uz neprekidno mešanje. Zatim, smesu izručiti u hladnu posudu i ostaviti da se prohladi.
3. U ohlađenu smesu postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu pripremljene smese za koru i poravnati je.Koru peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta tj. dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil
1. U šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom mleku, pa u tankom mlazu sipati u mleko i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
3. U mlak fil postepeno dodavati puter isečen na listiće i svaki put dobro sjediniti masu.
Finalni postupak
1. Na dno tepsije postaviti jednu koru, ravnomerno premazati filom pa preklopiti drugom korom.
2. Pripremljeni kolač ostaviti u frižideru da se stegne, pa iseći na kocke i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!