Start Deserti Pite Poznati desert na nešto drugačiji način – crumble sa šljivama

Poznati desert na nešto drugačiji način – crumble sa šljivama

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
250 g brašna
½ kašičice soli
1 kašičica smeđeg šećera
80 g omekšalog putera
malo vode
Nadev
300 g džema od šljiva
1 kašičica cimeta
Mrvice za posipanje
120 g smeđeg šećera
100 g brašna
60 g putera

Priprema:

1. Brašno, so, šećer i putera pomešati i umesiti testo pogodno za rad.
2. Pripremljeno testo uviti u najlon foliju pa ostaviti u frižideru oko pola sata.
3. Džem od šljiva promešati sa cimetom.
4. Šećer pomešati sa brašnom i puterom da se dobije mrvičasto testo, pa ostaviti u frižideru do dalje pripreme.
5. Pripremljeno testo  za podlogu izvaditi iz frižidera i razviti nešto više od prečnika posude u kojoj će se peći.
6. Odgovarajuću tepsiju ili vatrostalnu posudu (22 cm) preneti testo i dobro utisnuti uz ivice.
7. Testo premazati džemom od šljiva pa krajeve testa blago saviti i uroniti u džem.
8. Pripremljenu pitu posuti mrvicama i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 45-50 minuta.
9. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
10. Poslužiti toplo, uz npr. kuglu omiljenog sladoleda.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!