Start Zanimljivosti O namirnicama Pravilna upotreba testenina

Pravilna upotreba testenina

Različite vrste testenina
Foto: Guliver/Thinkstock
Ako konzumirate skuvanu, ohlađenu, a potom podgrejanu testeninu, nivo glukoze u krvi porašće dvosturko više nego nakon što pojedete sveže kuvano testo. Zašto je to tako? Baš kao što je slučaj s ostacima pirinča i krompira, skrob u podgrejanoj testenini otporniji je u procesu varenja i izaziva veći skok šećera u krvi.
Mere predostrožnosti:

jedite integralnu testeninu jer istraživanja pokazuju da veći unos integralnih žitarica smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Takođe, imajte na umu da se jela od testenine u sosu ili s prelivom bolje čuvaju i podgrevaju nego samostalno kuvana testenina. Dakle, jedite lazanje s maslinovim uljem ili testeninu sa sosom od paradajza kao osnovnom.

Ovde možete pogledati predloge za jela sa testeninom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!