Start Deserti Kolači Princes krofne – desert koji govori sto jezika

Princes krofne – desert koji govori sto jezika

Princes krofne
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 ml vode
200 ml ulja
½ kašičice soli
½ kašičice šećera
400 g brašna
7 jaja
Krem
2 l mleka
500 g šećera
8 žumanaca
250 g gustina
2 vanil-šećera
250 g margarina
I još
500 ml slatke pavlake
toping od čokolade

Priprema:

Testo
1. U šerpu usuti vodu, ulje, so i šećer, pa staviti da provri.
2. Zatim, skloniti sa vatre, dodati brašno i mešati dok ne počne da se odvaja od posude. Skloniti sa strane i ostaviti da se ohladi.
3. U prohlađenu smesu dodati jedno po jedno jaje, muteći sve dok se jaje ne poveže sa testom.
4. Zatim, kašikom vaditi smesu i ređati na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između krofni.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta. Nikako ne otvarati rernu tokom pečenja.
6. Pečene krofne izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Krem
1. Žumanca penasto umutiti, pa dodati 400 ml mleka i gustin. Umutiti smesu tako da nema grudvica.
2. Preostalo mleko, šećer i vanil-šećer staviti da provri.
3. Malo provrelog mleka dodati u pripremljenu smesu od gustina i jaja, neprestano mešajući.
4. Zatim, smesu vratiti u preostalo mleko i kuvati uz neprekidno mešanje sve dok smesa ne postane gusta i čvrsta.
5. Pripremljeni fil prekriti najlon follijom i ostaviti da se proohladi.
6. Zatim, u mlak fil postepeno dodavati margarin isečen na kockice i mešati ili mikserom umutiti sastojke, da se smesa što bolje poveže.
7. Dobro ohlađenu slatku pavlaku umutiti.
Finalni postupak
1. Ohlađene krofne preseći na pola, nafilovati i ukrastiti slatkom pavlakom.
2. Zatvoriti drugom polovinom krofne i ostaviti desert da se dobro ohladi.
3. Poslužiti ukrašeno čokoladnim prelivom ili šećerom u prahu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!