Start Vaši recepti Prizrenka (Tepseštija) – posni kolač s aromom starih vremena

    Prizrenka (Tepseštija) – posni kolač s aromom starih vremena

    Recept Slađane Šćekić iz Kraljeva

    • 60 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Testo
    250 ml vode
    250 ml ulja
    3 šolje brašna
    250 g mlevenih oraha
    ½ praška za pecivo
    Sirup
    250 ml vode
    500 g šećera
    1 vanil-šećer

    Priprema:

    Testo
    1. U dublju posudu sipati vodu i ulje i zagrevati dok ne provri. U ključalu vodu zakuvati brašno i dobro promešati kako bi se razbile grudvice, a svi sastojci dobro povezali. Skinuti s ringle i ostaviti da se hladi.
    2. U prohlađenu smesu umešati mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sastaviti i prebaciti u dublji pleh postavljen pek-papirom i ravnomerno rasporediti testo na debljinu s prsta.
    3. Pre pečenja kolač iseći po želji i peći u rerni na 180°C oko 30 minuta, a zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
    Sirup
    1. U šepu staviti vodu, šećer i vanil-šećer pa zagrevati dok ne provri. Ostaviti da ključa nekoliko minuta pa vreo sirup preliti preko prohlađenog kolača. Sačekati da shladi i servirati.

    Na sledećoj strani pogledajte pripremu ovog kolača u slikama tzv. korak po korak…

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!