Start Glavna jela Povrće Prženice od tikvica i krompira

Prženice od tikvica i krompira

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Prženice
1 veća (zucchini) tikvica
1 manji krompir
½ glavice crnog luka
so, biber
2 jaja
1 crvena paprika
2 kašike seckanog peršuna
3 kašike griza
1 kašika gustina
ulje za prženje
Sos od jogurta
250 ml gustog jogurta
2 kašike limunovog sok
2 čena belog luka
so, biber
peršunov list

Priprema:

Sos
1. Jogurt pomešati sa sitno seckanim (presovanim) belim lukom, dodati sok od limuna i začine po ukusu pa dobro sjediniti.
2. Poklopiti posudu i ostaviti u frižider do služenja.
Prženice
1. Povrće dobro oprati pa izrendati tikvice, krompir i luk. Zatim posoliti, promešati i ostaviti desetak minuta da pusti vodu.
2. Na radni deo položiti kuhinjsku krpu ili gazu pa preneti posoljeno povrće i čvrsto uvezati. U cediljku staviti uvezanu krpu i pritisnuti težim predmetom. Ostaviti da se cedi oko 40 minuta.
3. U umućena jaja dodati peršun, so, biber, iseckanu papriku i oceđeno povrće pa sve promešati. Na kraju dodati griz i gustin pa dobro sjediniti smesu.
4. Uzimati po dve supene kašike pripremljene smese i oblikovati pljeskavice.
5. Pržiti u teflonskom tiganju na umerenoj temperaturi na vrlo malo ulja (samo da prekrije dno) oko 3 minuta sa svake strane, uz povremeno blago pritiskanje spatulom.
6. Prženice preneti na papirni ubrus da upije viša masnoće.
7. Servirati toplo uz hladan sos od jogurta i dekorisati sitno seckanim listom peršuna.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!