Start Deserti Kolači Punjene rolnice

Punjene rolnice

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za testo
– 350 g mekog brašna
– 40 g šećera u prahu + šećer za posipanje
– 1 dl mleka
– 2 jajeta, so
– 15 g svežeg kvasca
– 40 g putera, ulje
– kalupi za šamrolne
za fil
– 6 dl mleka
– 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
– 2 dl slatke pavlake
– 5 kašika šećera

Priprema
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, 20 g šećera u prahu i izmrvljeni kvasac pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati 200 g brašna te dodati nadošli kvasac, jaja, prstohvat soli, otopljeni puter, preostali šećer u prahu i jaja. Lepo promešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Prekriti ga suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 4 mm, a zatim okruglom modlom prečnika 7 cm vaditi krugove od testa. Kalupe za šamrolne nauljiti pa oko njih obmotati po jedan disk testa tako da
se krajevi preklapaju i slepe. Obložene šamrolne pržiti na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.
4. Posebno pripremiti fil. U šerpi sjediniti 5 dl mleka sa šećerom i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od slatke pavlake te sipati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U ohlađeni puding dodati šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!