Start Deserti Pite Rapsodija ukusa – pita sa čokoladom

Rapsodija ukusa – pita sa čokoladom

Čokoladna pita
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 minuta
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
330 g brašna
180 g putera
100 g šećera
½ praška za pecivo
1 vanil-šećer
1 jaje
50 ml mleka
Fil
4 belanceta
100 g čokolade
100 g šećera u prahu
3 žumanceta
1 kašika džema od šipka
400 g mlevenih oraha

Priprema:

Testo
1. Penasto umutiti puter sa šećerom, pa dodati jaja a zatim mleko i vanil-šećer i sve fino sjediniti.
2. Zatim, dodati prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i rukama umesiti kompaktno, glatko testo.
3. Formirati jufku i uviti je u najlon foliju ili kesu, pa odložiti u frižider na oko sat vremena.
Fil
1. Belanca umutiti u čvrst sneg.
2. U posudi pogodnoj za kuvanje na pari sjediniti usitnjenu čokoladu i šećer, pa kada se čokolada rastopi dodati kašiku džema i žumanca, pa nastaviti kuvanje još par minuta uz neprekidno mešanje.
2. Rastopljenu čokoladu ostaviti da se kratko prohladi, pa dodati mlevene orahe i sve dobro promešati. Zatim, dodati belanca i sjediniti smesu.
Finalni postupak
1. Ohlađeno testo izvaditi iz frižidera i rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm.
2. Preneti testo u pleh (Ø=24 cm) i dobro pritisnuti uz ivice i izbockati viljuškom po dnu. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC, petnaestak minuta.
3. Zatim, izvaditi testo i preliti pripremljenim filom, poravnati i nastaviti pečenje na istoj temperaturi još dvadesetpet minuta.
4. Pečenu pitu ostaviti petnaestak minuta u odškrinutoj pećnici, pa izvaditi i ostaviti da se prohladi. Zatim, izvaditi iz pleha i ostaviti na rešetkastoj podlozi da se potpuno ohladi.
5. Iseći na parčad željene veličine i posuti šećerom u prahu, pa servirati.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!