Start Deserti Slatka testa Recept iz bakine kuhinje – kiflice sa makom

Recept iz bakine kuhinje – kiflice sa makom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 95 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
200 g mekog brašna
200 g oštrog brašna
50 g šećera u prahu
1 prašak za pecivo
150 g margarina
2 žumanceta
80 ml tople vode
Fil od maka
250 g maka
100 g šećera u prahu
1 vanil-šećer
100 ml vrelog mleka

Priprema:

1. U posudi pomešati mak, šećer u prahu i vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom. Podeliti na tri dela i ostaviti da se ohladi.
2. Prosejati brašna, dodati prašak za pecivo, šećer u prahu i sve promešati. U to dodati margarin sobne temperature isečen na listiće, žumanca i polovinu tečnosti pa zamesiti testo. Ostatak tečnosti dodavati po potrebi dok se ne dobije testo pogodno za rad.
3. Pripremljeno testo podeliti na tri dela i oblikovati jufkice, uviti u foliju i ostaviti da se ohladi.
4. Svaku jufkicu rastanjiti na debljinu oko 1 mm, u kružni oblik. Premazati filom od maka i krakasto iseći na 16 delova.
5. Kiflice lagano motati i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 25 minuta.
7. Pečene kiflice izvaditi i sačekati da se malo prohlade pa poslužiti.

Pratite nas i na Instagramu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!