Start Deserti Kolači Recept koji ste tražili: Zebra kolač

Recept koji ste tražili: Zebra kolač

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
4 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
100 ml mleka
300 g brašna
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
1 kesica vanilin šećera
25 g kakaoa
1 kašičica vrele vode
1 kašičica ulja
Preliv
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Postupak:

1. Jaja penasto umutiti pa dodati šećer i nastaviti s mućenjem dok se šećer ne rastopi.
2. U to dodati ulje i mleko pa kratko umutiti.
3. Kada se smesa sjedinila dodati prosejano brašno, so i prašak za pecivo. Sve dobro umutiti, dodati vanil-šećer, promešati pa podeliti na dva jednaka dela.
4. U manjoj činiji pomešati kakao sa vrelom vodom i uljem, pa dodati u jednu polovinu testa. Dobro promešati kako bi se smesa potpuno obojila.
5. U sredinu okruglog kalupa (24-26 cm), obloženog papirom za pečenje, nasuti supenu kašiku bele mase, sačekati da se malo razlije pa nasuti kašiku tamne mase. Postupak naizmenično ponavljati sve dok se testo ne potroši.
6. Kolač peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta (proveriti čačkalicom da li je testo pečeno u sredini).
7. Isključiti pećnicu, otvoriti vrata i ostaviti kolač da se potpuno ohladi.
8. Čokoladu usitniti i otopiti na pari uz dodatak ulja, stalno mešajući.
9. Hladan kolač izvaditi iz kalupa i preliti čokoladom.
10. Ostaviti da se ohladi, seći na kriške i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!