Romeo i Julija – beze kolač s kremom od jagoda

    Romeo i Julija – beze kolač s kremom od jagoda

    Recept Julijane Mijajlović iz Prokuplja

    SHARE

    Kolač sa beze korama i jagodama

    • 100 minuta
    • 8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kora
    6 belanaca
    24 kašike šećera
    1 kašika sirćeta
    Fil I
    1 l mleka
    6 žumanaca
    2 pudinga od vanile
    250 g margarina
    200 g šećera u prahu
    Fil II
    200ml gustog soka od jagode
    400 g šećera
    500 g zamrznutih jagoda
    3 pudinga od jagode
    200 ml slatke pavlake
    Dekoracija
    2 šlaga

    Priprema:

    Kora
    1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati 24 kašike šećera i kašiku sirćeta, muteći sve vreme.
    2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Sušiti na 150ºC 30 min.
    Fil I
    1. U šerpu sipati 800 ml mleka te kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima pa sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
    2. Omekšali margarin umutiti sa šecerom u prahu. Potom smesu sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
    Fil II
    1. U odgovarajućoj šerpi ušpinovati 200 ml gustog soka od jagode i 400 g šećera. Potom dodati 500 g jagoda i kuvati ih dok ne omekšaju.
    2. Posebno razmutiti 3 pudinga od jagode sa malo vode pa dodati kuvanoj smesi od jagoda. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
    3. U ohlađenu smesu dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
    Finalni postupak
    1. Koru premazati filom I, potom naneti fil II i na kraju kolač prekriti umućenim šlagom.

    NEMA KOMENTARA

    KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?