Start Kuhinje sveta Salzburger Nockerl – sjajan sufle, a nije iz francuske kuhinje!

Salzburger Nockerl – sjajan sufle, a nije iz francuske kuhinje!

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 30 minuta
  • 3-4 osobe
  • Manje zahtevno

Sastojci:

200 ml mleka
20 g vanil šećera
50 g putera
7 jaja
prstohvat soli
70 g šećera
½ limuna (kora)
1 kašika brašna
1 kašika gustina

Priprema:

1. Mleko usuti u pliću vatrostalnu posudu (28 cm), dodati vanil-šećer i puter isečen na kockice. Staviti u rernu i uključiti da ugreje na 250ºC.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca i prstohvat soli čvrsto umutiti uz postepeno dodavanje 35 g šećera. Kada masa postane čvrsta dodati preostali šećer i nastaviti mućenje da se dobije čvrsta pena.
3. U posebnoj posudi umutiti žumanca sa rendanom korom limuna.
4. U trećoj posudi pomešati brašno i gustin.
5. U umućena belanca dodati žumanca i prosejano brašno pomešano sa gustinom. Pažljivo, spatulom promešati sastojke (laganim pokretima, da se vazduh iz belanaca ne bi izgubio).
6. Posudu sa ugrejanim mlekom izvaditi iz rerne. Većom kašikom zahvatati umućena belanca i položiti na ugrejano mleko (kao za šnenokle) praveći tri oblika nalik planinama (simbol tri planinska vrha iznad Salzburga).
7. Vratiti u rernu i smanjiti temperaturu na 220ºC pa peći 10-12 minuta, u zavisnosti kako ste formirali vrhove. Najukusniji su kada su tek malo kremasti iznutra, ali za to je potrebno da ovaj kolač pripremite par puta kako bi tačno prepoznali koliko je vremena potrebno da bi se dobio savršen sufle. Najbitnije je da ne otvarate pećnicu pre nego što se kolač ispeče jer se može urušiti vrlo lako.
8. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, bogato posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!