Start Deserti Kolači Šamrolat s malinama

Šamrolat s malinama

DH
DH

Sastojci:
za koru
– 7 belanaca
– 7 kašika šećera
– 7 kašika ulja
– 7 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 dl mleka
za fil
– 300 g mešanog šumskog voća
– 5 kašika šećera
– 10 g želatina
– 3 dl slatke pavlake
za šne
– 5 belanaca
– 10 kašika šećera

Priprema
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne rastopi.
2. Potom dodati ulje i kratko mutiti mikserom. Nakon toga dodati mešavinu brašna i praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 15 min. Pečeni rolat odvojiti od papira za pečenje i uviti u vlažnu krpu.
Fil:
1. Voće izmiksati te sjediniti sa šećerom i kuvati dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni zgusnuti džem dodati šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin pa promešati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru odmotati i poprskati mlekom, a zatim je premazati filom od voća i urolati.
2. Posebno pripremiti šam. Izdvojiti 12 kašika šećera i preliti ih vodom da ogreznu te kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Belanca umutiti u čvrst sneg, a potom postepeno dodavati 5 kašika šećera uz neprestano mućenje mikserom. Kada se šećer otopi, polako dodavati prohlađeni sirup uz neprekidno mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
3. Rolat premazati pripremljenim šamom.

Uživajte!
D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!