Start Deserti Savršen izbor za praznik: Šargarepica torta

Savršen izbor za praznik: Šargarepica torta

Foto: Bakina Kujna
Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
Za koru:
5 jaja
120 g šećera
2 vanil-šećera
200 g pečenih lešnika
1 kašika kakaoa
2 ravne kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
200 g margarina
200 g čokolade za kuvanje
160 g eurokrema
60 g napolitanki sa lešnicima
Za ganaš krem:
100 g čokolade za kuvanje
50 g mlečne čokolade
25 g putera
60 g pavlake
Za dekoraciju:
250 g marcipana
zelena i narandžasta prehrambena boja

Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati šećer i vanil-šećer neprekidno muteći dok se ne dobije čvrst šam. Potom dodavati jedno po jedno žumance i mutiti mikserom.
2. Posebno sjediniti mlevene, pečene lešnike, brašno, kakao, prašak za pecivo i brašno. Dodati u smesu od jaja i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega priprmljenu smesu za koru. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 min.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je poprečno preseći napola.
Fil:
1. Čokoladu rastopiti na pari pa ostaviti da se prohladi.
2. Dodati u nju puter i eurokrem pa umutiti mikserom. Umešati mlevene napolitanke.
Ganaš krem:
1. Rastopiti na pari mlečnu i čokoladu za kuvanje sa puterom i pavlakom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu pa premazati filom i preklopiti drugom korom. Ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i premazati ganaš kremom.
3. Izdvojiti 3/4 marcipana i obojiti u zelenu boju, a ostatak u narandžastu. Zeleni marcipan istanjiti i njime delimično odgore prekriti tortu, a od narandžastog oblikovati šargarepe i rasporediti ih po zelenom marcipanu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!