Start Zanimljivosti O namirnicama Savršeno rešenje za jačanje imuniteta i detoksikaciju jetre – cvekla

Savršeno rešenje za jačanje imuniteta i detoksikaciju jetre – cvekla

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock
U tradicionalnoj kineskoj medicini cvekla je veoma cenjena kao prirodni čistač jetre i krvi zahvaljujući betalainu – pigmentu i moćnom antioksidansu koji pospešuje razgradnju masti i detoksikaciju jetre.
To povrće je odličan izvor folne kiseline, tj. vitamina B9, koji zajedno sa betalainom normalizuje nivo homocisteina – neproteinske amino-kiseline, čije povišene vrednosti mogu biti uzrok srčanog udara, ali i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Lišće cvekle je bogato fitonutrijentima, kalijumom, kalcijumom, te vitaminima A, C i K. Ipak, cvekla je najpoznatije prirodno ”oružje” u borbi protv anemije jer je, pre svega, bogata gvožđem.
U kulinarstvu se najčešće koristi sok od cvekle a ukusna je i grilovana, začinjena sa malo balzamiko sirćeta, kada se koristiti kao salata ili prilog.
Dobra je i sirova, isečena na tanke trake, sama ili u kombinaciji sa drugim povrćem.
Cvekla iz turšije koristiti se za sendviče i rolnice.
Sirova cvekla slatkastog je ukusa i više kalorijske vrednosti (100 g cvekle sadrži 45 kcal), budući da u njenom korenu ima oko 10% šećera.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!