Slatka torta od pirinča

Slatka torta od pirinča

SHARE
Foto: Thinkstock

Sastojci:

300 g belog pirinča arborio
1,8 l mleka
200 g šećera
štapić vanile
rendana kora od 1/2 limun
5 jaja
50 ml likera od pomorandže
1 pomorandža

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 180°C, a kalup od 24 cm podmažite i obložite pek-papirom sa svih strana.
2. Pirinač sipajte u mleko, dodajte šećer i ostavite ga da provri, a zatim snizite temperaturu i ostavite da se kuva 20–25 minuta, sve dok dobro ne upije tečnost i ne postane kremast.
3. Štapić vanile očistite. Pažljivo ga rasecite po dužini i nožem istružite semenke, pa ih dodajte u pirinač. Promešajte i ostavite da se skuva skoro do kraja. Zatim ga sklonite sa vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
4. Nakon toga, posebno umutite žumanca dok ne pobele. U drugoj činiji ulupajte čvrst šam od belanaca.
5. U dobro ohlađen pirinač dodajte rendanu koru limuna, liker i sok od ceđene pomorandže. Na kraju narendajte i njenu koru. Sve lepo sjedinite.
6. Zatim u smesu dodajte umućena žumanca i promešajte. Na kraju polako umešajte sneg od belanaca i pažljivo promešajte varjačom vodeći računa da smesa ostane vazdušasta.
7. Pripremljenu smesu ulijte u pripremljen kalup, pa pecite u zagrejanoj rerni oko 60 minuta, sve dok lepo ne porumeni (obavezno proverite čačkalicom da li je torta iznutra dobro pečena).
8. Ispečenu tortu izvadite iz rerne i ostavite je da se dobro ohladi, a potom je izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?