Start Vaši recepti Slatka venac-pogača

    Slatka venac-pogača

    Recept Adilje Hodže iz Subotice

    Slatka venac pogača

    • 70 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    600 g brašna
    20 g kvasca
    1 kašičica soli
    1 vrhom puna kašika šećera
    100 ml maslinovog ulja
    300 ml vode
    Premaz
    1 žumance
    Preliv
    ½ limuna (sok)
    50 g šećera
    I još
    1 šaka zrna nara

    Priprema:

    Testo
    1. Kvasac izmriviti pa pomešati sa šećerom i dodati toplu vodu. Ostaviti da zapeni.
    2. U dubljoj posudi prosejati brašno, dodati so, kvasac, maslinovo ulje i zamesiti testo pogodno za rad. Prekriti testo pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
    Finalni postupak
    1. Nadošlo testo premesiti i podeliti na osam jednakih delova.
    2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa poređati pripremljene jufkice uz obod tepsije ili okruglog kalupa za pečenje.
    3. Premazati žumancetom i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta.
    4. Peći u ugrejanoj rerni na 250ºC, oko 25 minuta tj. dok ne dobije zlatnožutu boju.
    5. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i sačekati da se prohladi.
    Preliv
    1. Umutiti šećer u prahu sa limunovim sokom da se dobije gusta i sjajna smesa bez grudvica.
    Dekoracija
    1. Pogaču preliti šećerom pa posuti zrnima nara.

    Pripremu ovog recepta u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!