Start Deserti Slatka testa Slatko testo sa jabukama

Slatko testo sa jabukama

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 80 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
½ kg brašna
20 g kvasca
125 g putera
200 ml mleka
prstohvat soli
2 kašičice šećera
2 jajeta
Nadev
4 veće jabuke
4 kašike šećera
½ kašičice cimeta
½ limuna (sok)
Premaz
5 kašika mleka
4 kašike šećera

Priprema:

Testo
1. Kvasac pomešati sa šećerom pa dodati toplo mleko i promešati. Ostaviti na toplom da zapeni.
2. U posudi pomešati brašno i so, pa dodati pripremljen kvasac i omekšali puter. Zamestiti testo da bude pogodno za rad i da se ne lepi za ruke.
3. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
4. Testo podeliti na četiri dela, premesiti i formirati jufkice pa ostaviti 10-ak minuta na toplom.
Nadev
1. Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške, posuti cimetom, šećerom i limunovim sokom pa ostaviti sa strane.
Finalni postupak
1. Testo rastanjiti na debljinu oko 2 mm u oblik kruga. Iseći na osam delova, a zatim svaki trougao vodoravno raseći sekačem (krajeve ne seći) na drugoj polovini (uže) površine.
2. Složiti 4-5 kriški jabuka i uviti u kiflicu.
3. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti na toplom 15-ak minuta.
4. Premazati testo sa malo mleka i posuti šećerom i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.
5. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se pecivo prohladi pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!