Slavna kuvarica otkrila recept za bogatu čokoladnu tortu!

Slavna kuvarica otkrila recept za bogatu čokoladnu tortu!

SHARE

Čokoladna torta spada među klasične recepte i njoj se možda najviše vesele svi, od malih do velikih. Kada je još ukusna kao što to garantuje ovaj jednostavni recept, onda zaslužuje da je pripremite i bez nekog posebnog povoda.

Foto: Guliver/Getty
Foto: Guliver/Getty

Slavna kuvarica Marta Stjuart u svom novom broju svog istoimenog magazina Martha Stewart Living otkrila je recept za čokoladnu tortu koju bi svako barem jednom trebalo da proba, a po mogućnosti i napraviti.
Dolaze hladni dani pa će sigurno vikendom biti prilike za to da napravite ovu poslasticu i uživate u njoj s prijateljima ili porodicom.

Za ovu bogatu čokoladnu tortu za otprilike 16 porcija trebaće vam sve ukupno nešto više od tri sata, iako konkretnog posla ima 40 minuta.

Sastojci:

– 330 g maslaca i još malo za mazanje lima za pečenje
– šolja vruće vode
– 30 g gorkog kakaa
– 30 g tamne čokolade naseckane na komadiće
– 350 g višenamenskog brašna
– kašičica praška za pecivo
– 3/4 kašičice sode bikarbone
– prstohvat soli
– 350 g smeđeg šećera
– 4 jaja
– 2 kašičice ekstrakta vanile
– šolje kisele pavlake

Priprema:

Zagrejati pećnicu na 160 stepeni.
Dva okrugla kalupa prečnika 22 cm namazati maslacem i prekriti papirom za pečenje.
Pomešati kipuću vodu, kakao i čokoladu. Neka se hladi 10 minuta, a za to vreme u drugoj posudi umutiti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Mikserom dobro umutiti maslac i šećer dok se ne dobije pahuljasta smesa. Dodati jedno po jedno jaje i vanilu pa otopljenu čokoladu koja se hladila. Nakon što to dobro izmiksate, dodati postepeno dodavati smesu s brašnom. Dok dodajete smesu s brašnom, svaki puta stavite i malo kisele pavlake sve dok ne dobijete kompaktnu smesu za pečenje.
Razdeliti je u kalupe i peći 40 minuta.
Nakon što su se biskviti ispekli stavite ih na rešetku i pustite da se hlade 20 minuta.

Sastojci
za čokoladnu glazuru:
– 130 g šećera
– 5 belanaca
– 330 grama maslaca
– 250 grama otopljene tamne čokolade

Priprema
Belanca i šećer mutiti na pari dok se šećer ne otopi i zatim maknuti sa šporeta i mutiti mikserom dok se smesa ne ohladi, oko sedam minuta. Dodati ostale sastojke, premažite biskvite i stavite jedan preko drugog.

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?