Start Zanimljivosti So – kako odabrati najbolju?

So – kako odabrati najbolju?

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Krupna so, crna, kalijumova, jodirana, rafinisana aromatična, himalajska, cvet soli… Kako odabrati?

So koja se koristi u pripremi hrane jeste natrijum-hlorid, koji je nekada bio teško dostupan i so je bila dragocena poput blaga.

Kalijumova so

je vrsta soli u kojoj je oko 30% natrijuma zamenjeno kalijumom. Slabijeg je ukusa i preporučuje se za upotrebu u borbi protiv povišenog krvnog pritiska.

Jodirana so

je takvog kvaliteta da unos 5 g ove soli dnevno zadovoljava dnevnu potrebu organizma za jodom. Prekomerna upotreba soli ugrožava rad srca, opterećuje bubrege, ubrzava osteoporozu, izaziva gorušicu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!