Start Hrono recepti Doručak Sočna pita s tikvicama

Sočna pita s tikvicama

Foto: HronoKuvar
Foto: HronoKuvar

Sastojci:
6 listova heljdinih kora za pitu
5 jaja
2 tikvice
500 g sitnog sira
180 ml kiselog mleka
100 g pečenice
2 kašike speltinog griza
mešavina začina, so
50 ml ulja

ISPROBAJTE I… Rustičnu pitu sa prazilukom

Priprema:
1. Tikvice dobro oprati, a zatim ih pomoću noža za guljenje zajedno s korom iseći na tanke listove.
2. Listove tikvica začiniti po ukusu i nauljiti, te ih kratko propržiti s obe strane da porumene.
3. U manjoj posudu umutiti 80 ml kiselog mleka, jedno jaje i speltin griz.
4. Uzeti preostala jaja pa odvojiti belanca od žumanaca i umutiti ih u čvrst sneg. Sjediniti sitno seckanu pečenicu sa sitnim sirom, dodati sneg od belanaca i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Odgovarajuću okruglu tepsiju nauljiti i dno obložiti korom za pitu. Poprskati je sa malo ulja i prekriti drugom korom. Zatim premazati trećinu smese od speltinog griza i naneti treću koru. Isti postupak ponoviti još jednom, pa preko poslednje kore premazati preostali fil od griza.
2. Preko fila od griza poslagati polovinu listova tikvica, te naneti fil od belanaca i prekriti ga preostalim tikvicama.
3. Posebno umutiti žumanca sa 100 ml kiselog mleka pa preliti preko tikvica. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here