Start Kuhinje sveta Sočne kocke od griza i kokosa – basbousa

Sočne kocke od griza i kokosa – basbousa

Basbousa arapski kolač sa grizom i kokosom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 40 min
  • mirovanje 6 sati
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Biskvit
1 šolja šećera
1 šolja brašna
1 šolja kokosovog brašna
¼ kašičice mlevenog kardamoma
½ kašičice mlevenog cimeta
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 šolja griza
1 prašak za pecivo
4 jajeta
30-ak g badema
Preliv
2 šolje šećera
1 šolja vode
½ pomorandže (sok)

Priprema:

Preliv
1. Šećer i vodu staviti da se kuva, pa kada provri kuvati još 2-3 minuta, dodati sok od pomorandže i promešati.
2. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Biskvit
1. Penasto umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje, jogurt, brašno, začine, griz, prašak za pecivo i kokosovo brašno. Sve dobro umutiti da se sastojci dobro sjedine.
2. Sipati u vatrostalnu posudu premazanu puterom i posutu brašnom.
3. Ravnomerno rasporediti, iseći na kockice željene veličine, pa u na svaku kockicu blago utisnuti badem.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta.
Finalni postupak
1. Vruć kolač blago zaseći po prethodno ocrtanim linijama pa preliti hladnim sirupom.
2. Ostaviti da se potpuno ohladi i kolač upije sirup, pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!