Start Zanimljivosti Soja zapravo može da bude opasna!

Soja zapravo može da bude opasna!

Godinama je soja bila jedna od najzdravijih namirnica koje možete da nađete, sve dok naučnici nisu došli do otkrića da ona sadrži biljne hormone koji se ponašaju isto kao i ženski hormon, estrogen. A malo je stvari koje u organizmu mogu da izazovu veći haos od petljanja sa hormonima.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Sve do osamdesetih godina prošlog veka, sojini proteini smatrani su samo za nusproizvod ulja koje se dobija od soje. Posle je, nizom istraživanja, pokazano da su ovi proteini odlična zamena za meso i počeli su da se promovišu kao zdrava namirnica. Iako niko ne može da porekne da soja zaista sadrži puno kvalitetnih proteina, najveći problem leži u hormonima koje ti proteini donose sa sobom.

– Povećan unos soje može da dovede do povećanog unosa biljnih hormona koji oponašaju estrogen, ženski hormon. To na duge staze može da bude problem i kod muškaraca i kod žena. Ipak, to problema dolazi samo ako se sa sojom preteruje – kaže nutricionista Branka Mirković.

Pored proteina, od soje se dobija i već pomenuto ulje. Možda vam zvuči zdravo, ali naučno istraživanje je nedavno pokazalo da je jedina namirnica koje je nezdravija od belog šećera zapravo ovo ulje. Naučnici su uporedili dejstvo kokosovog i sojinog ulja na miševima, a rezultat je sve iznenadio – miševi kolji su konzumirali soju imali su oko 9 odsto veću telesnu masu.

Ljudi koji jedu meso najčešće veruju da gotovo uopšte ne unose soju, ali istina je da se ona danas nalazi u gotovo svakom prerađenom proizvodu – ponajviše u pljeskavicama. Ima je i u namazima, kao i u zamenama za kravlje mleko.

Međutim, ljudi koji najviše rizikuju jesu vegani i vegetarijanci koji, pokušavajući da nađu odgovarajući zamenu za meso, često posežu baš za sojom.

– U vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani meso se često menja sojom, ali nije dobro da se ishrana samo na tome bazira. Postoji mnoštvo drugih biljnih namrinica koje su bogate proteinima, kao što su pasulj, leblebije ili sočiva – ističe nutricionista.

Upotreba soje u ishrani se posebno ne savetuje ženama koje su imale rak dojke, jer je poznato da neke vrste karcinoma bolje napreduju kada u telu ima višaj estrogena. Upravo zbog toga se prilikom lečenja karcinoma dojke često izaziva prevremena menopauza.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!