Start Zanimljivosti Sok od svežeg kupusa – lek za želudac, gastritis i čir

Sok od svežeg kupusa – lek za želudac, gastritis i čir

Ovaj sok blagotvorno deluje na čitav organizam.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sok od kupusa kao lek za želudac
Sok od kupusa se koristi kao lek za želudac, ali i kao zdrav napitak koji obiluje vitaminima i mineralima. Ovde mislimo na sok od slatkog kupusa, jer postoji i sok od kiselog kupusa. Najbolji je sok svežeg mladog slatkog kupusa. Ovaj sok je odavno poznat kao sok koji sprečava nastanak bolesti želudca, gastritis i čir, ali ima i druge zdravstvene koristi od njega. Postoje i oni ljudi kojima sok od kupusa ne prija, jer izaziva nadimanje i oni treba da ograniče unos ovog napitka ili da ga izbegavaju.

Zdravstvene koristi soka od kupusa
Sok od kupusa obiluje antioksidansima i dobar je u odbrani organizma protiv raka. Kupus se nalazi visoko na skali namirnica koje su dobre kao preventiva protiv raka. Smatra se da je posebno dobar kada se uzima redovno i to protiv kancera želudca i debelog creva, dojke i pluća.

Sok od kupusa ispoljava blago laksativno dejstvo, što znači da je koristan za redovno pražnjanje creva, odnosno protiv zatvora.

Ovaj sok sadrži amino kiselinu glutamin, koja ima ulogu u čišćenju creva i celog organizma, zatim popravlja oštećenje sluzokože želuca (čir), regeneriše i vodi ka ozdravljenju.
Sadrži i korisne sastojke koji pomažu za jačanje krvi u slučaju anemije. Jači imunitet će imati osobe koje redovno piju sok od kupusa. Podsetimo se samo da kupus sadrži značajne količine C vitamina.
Sok od kupusa je vrlo pogodan napitak i za sve one koji treba da smršaju. Sadrži malo kalorija i može se uzimati kod kupus dijete i drugih dijeta. Koristi se i za spoljnu upotrebu u slučaju čireva, plikova i rana na koži.

Nutritivna vrednost soka od kupusa
U soku od kupusa je 1952. godine pronađen vitamin U koji sprečava nastanak i leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Vitamin U je dobio naziv po latinskoj reči ulcus, što znači čir.
Sem toga sok od kupusa sadrži i druge vredne sastojke kao, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin B3, aminokiseline i ugljene hidrate koji se lako usvajaju. Od minerala ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa.

Priprema soka od svežeg kupusa
Najbolje je da se svež kupus iscedi u sokovniku. Možete koristiti beli ili crveni kupus. Glavica se opere i iseče na komade koji mogu da se ubace u sokovnik. Procedura je ista kao kad cedite neko drugo voće ili povrće. Sok se pije bez zaslađivača, a po želji ga možete kombinovati sa još nekim povrćem. Međutim, ukoliko sok pijete kao lek za želudac, onda treba piti sam sok od kupusa ili sok od kupusa sa šargarepom. To je zato što i šargarepa slično deluje na želudac (blagotvorno). Sok od kupusa kao lek za želudac se pije 3 puta na dan, 1 dl soka, pre jela.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

  1. Treba znati da svez kupus u prevelikim kolicinama moze izazvati hipotiroidizam jer je goitrogen (blokira stitnu zlezdu u usvajanju joda). Ako pijete sok od kupusa, dobro je da unosite i morske alge pomalo ili povecate na slican nacin svoj unos joda…

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here