Start Deserti Kolači Spiralna vekna sa makom

Spiralna vekna sa makom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g brašna
prstohvat soli
25 svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml toplog mleka
100 ml jogurta
50 g putera
2 kašike meda
Nadev
250 g maka
50 g šećera
100 ml vrelog mleka
Premazivanje
1 jaje
kašičica vode

Priprema:

Testo
1. Od ukupne količine mleka, odvojiti 100 ml i blago zagrejati. U posudici pomešati kvasac i šećer pa preliti ugrejanim mlekom i ostaviti da zapeni.
2. Puter otopiti na umerenoj temperaturi i pomešati sa medom.
3. U brašno dodati malo soli i promešati a zatim, dodati pripremljen kvasac, ostatak mleka i puter sa medom pa umesiti testo.
4. Radnu površinu posuti brašnom i preručiti testo koje će biti još uvek lepljivo za rad. Dlanovima i bez pritiska mesiti testo 5 minuta tj. da postane elastično ali dovoljno mekano.
5. Jufku ostaviti na brašnjavoj površini prekrivenu krpom, da narasta sve dok se ne udvostruči.
Nadev
1. Vrelim mlekom popariti mak prethodno promešan sa šećerom, pa sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo podeliti na dva dela i blago premesiti.
2. Svaku jufku razviti u oblik pravougaonika na debljinu od oko 5 mm.
3. Ravnomerno premazati nadevom i umotati štrudlu.
4. Zatim, preseći po dužini i svaku polovinu uviti tako da dobije spiralni oblik.
5. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje, prekriti krpom i ostaviti da nadođe 20-ak minuta. Za to vreme ugrejati pećnicu na 250º C.
6. Nadošle veknice pred pečenje premazati jajetom umućenim sa malo vode.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 220º C desetak minuta. Pečene veknice izvaditi iz rerne i sačekati da se ohlade pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!