Start Glavna jela Povrće Spremite se za ovu bombu – zarezani krompir s pančetom i sirom...

Spremite se za ovu bombu – zarezani krompir s pančetom i sirom (hasselback potatoes)

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 kg krompira
120 g putera
so, biber
pančeta
100 g kačkavalja
začinsko bilje

Priprema:

1. Odabrati krompir približno iste veličine, oljuštiti i potopiti u vodu.
2. Pančetu iseći na parčiće širine krompira.
3. Ugrejati rernu na 200ºC.
4. Puter iseći na manje komade pa razgrejati na umerenoj temperaturi kako ne bi zagoreo.
5. Svaki krompir zarezati na više mesta u razmaku od 1-2 mm tako da u donjem delu ne bude prerezan do kraja već ostane u komadu, kao postolje.
6. Pripremljen krompir začiniti i u svaki zarez umetati komadić slanine.
7. Složiti u vatrostalnu posudu, pa bogato premazati polovinom putera i poklopiti ili prekriti alu folijom.
8. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 60 minuta. Na svakih 10-15 minuta premazivati krompir otopljenim puterom.
9. Pred kraj pečenja skinuti alu foliju ili otklopiti vatrostalnu posudu, po dnu i između krompira posuti narendan kačkavalj i peći 10-ak minuta tj. dok krompir dobije rumenu boju a sir se istopi.
10. Dekorisati začinskim biljem po izboru, pa tople krompire odmah poslužiti uz salatu ili kao prilog uz glavno jelo.

Pratite nas i na Instagramu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!