Start Deserti Slatka testa Štrudla s makom

Štrudla s makom

strudla s makom

Za 8 osoba priprema: 50 min.
Mrsno jelo
Mirovanje: 35 min.
Pečenje: 45 min.

Sastojci:

Za testo:
– 600 g brašna
– 1/2 kocke svežeg kvasca
– 2 kašike šećera
– 2 vanil-šećera
– 2 dl mleka
– 1 dl ulja
– 2 jajeta

Za fil:
– 500 g mlevenog maka sa šećerom
– 2 dl mleka
– 100 g suvog grožđa
– 1 jaje

Priprema:

Testo:
1. Sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, sipati nadošao kvasac, ulje, 1 jaje, preostali šećer i vanil-šećer, te polako promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:
1. Mleveni mak sa šećerom preliti mlekom i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Skloniti sa ringle, dodati suvo grožđe i jaje, te promešati.

Finalni postupak:
1. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Svaki deo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik. Premazati prohlađenim filom od maka i urolati.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa staviti u nju štrudle. Ostaviti da nadođu, premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºS dok ne porumene. Potom ih prekriti suvom krpom i ostaviti da se prohlade.

Arhiva: Bakina kujna

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!