Štrudlice s lešnicima

Štrudlice s lešnicima

SHARE

Sastojci:

Za testo:
600 g brašna
2 žumanceta
60 g putera
20 g svežeg kvasca
3 kašike šećera
prstohvat soli
2 vanil-šećera
kora od 1 pomorandže
4 dl mleka
1 jaje
100 g šećera u prahu
Za fil:
300 g mlevenih pečenih lešnika
5 kašika šećera
1 kašika prezle
100 g čokolade za kuvanje
2 žumanceta
6 kašika slatke pavlake
1,5 dl mleka
50 g putera
2 belanceta
kora od 1 pomorandže
1 vanil-šećer

Priprema:

1. U vanglici za mešenje sjediniti brašno, so, 2 kašike šećera, omekšao puter, žumanca, vanil-šećer i rendanu koricu narandže.
2. U dubljoj posudi sjediniti 2 dl mlakog mleka, kašiku šećera, kašičicu brašna i izmrvljeni svež kvasac pa dobro izmešati da ne bi ostale grudvice. Prekriti suvom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošao kvasac sipati u vanglu sa ostalim sastojcima.
3. Sastojke ručno mesiti postepeno dolivajući preostalo mlako mleko po potrebi dok se ne dobije glatko, meko testo. Umešeno testo prekriti suvom krpom i ostaviti da nadođe.
4. Dok testo miruje, pripremiti fil. Ugrejati mleko pa dodati u njega šećer, vanil-šećer, puter, rendanu čokoladu, prezlu i mlevene pečene lešnike te izmešati.
5. Potom dodati slatku pavlaku i izrendanu koricu narandže.
6. Dodati 2 žumanceta i promešati.
7. Belanca umutiti u čvrst sneg pa dodati i njih u fil. Polako promešati plastičnom lopaticom da bi se dobila ujednačena smesa.
8. Nadošlo testo preručiti iz vanglice na dasku za mešenje ali ga ne mesiti, već ga podeliti na dva dela.
9. Prvi deo testa pomoću oklagije istanjiti u pravougaonik debljine 0,5 cm.
Okruglim zupčastim nožem poravnati stranice pravougaonika.
10. Potom pravougaonik premazati slojem fila tako da dve paralelne ivice testa ostanu 1 cm prazne kako bi se slepile. Filovano testo urolati pa pomoću plastične lopatice iseći na manje štrudlice. Na isti način od preostalog testa i fila oblikovati još štrudlica.Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati štrudlice. Ostaviti ih da se odmore 15 min. a potom ih premazati umućenim jajetom i staviti u zagrejanu rernu na 180°C da se peku dok ne porumene.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?