Start Odabrani recepti SVE OD JAGODA na jednom mestu

SVE OD JAGODA na jednom mestu

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 90 minuta
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

10 jaja
250 g šećera
400 g tostiranih mlevenih lešnika
2 kašike gustina
½ praška za pecivo
20 g badema u listićima
750 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
2 kesice želatina u prahu
15 krupnih jagoda

Priprema:

Kore
1. Odvojiti žumanca od belanaca.
2. Belanca penasto umutiti pa postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje sve dok se ne stvori čvrst sneg.
3. U umućena belanca dodati žumanca i nastaviti mućenje. Dodati mlevene lešnike, gustin i prašak za pecivo pa sve još jednom dobro sjediniti spatulom.
4. Dobijenu smesu podeliti na dva dela i preručiti u okrugle modle obložene papirom za pečenje.
5. Na jedan biskvit posuti listiće badema pa peći u ugrejanoj rerni na 180ºC 30-40 minuta.
6. Pečene biskvite izvaditi iz rerne, a zatim iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohlade.
Krem
1. Čvrsto umutiti pavlaku i šećer u prahu.
2. Želatin pomešati sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri. Zatim, zagrejati želatin na umerenoj temperaturi (ne sme da provri) i dodati u umućenu slatku pavlaku.
3. Spatulom promešati da se sve dobro poveže.
Finalni postupak
1. Obod čistog kalupa obložiti papirom za pečenje.
2. Na dno položiti jedan biskvit, poprskati sa rumom a uz ivice složiti polovine jagoda.
3. Slatku pavlaku ravnomerno rasporediti preko biskvita i između jagoda, što bolje uz ivice.
4. Preko toga složiti drugi biskvit (sa listićima badema) i blago poprskati rumom.
5. Pripremljenu tortu ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
6. Pred serviranje tortu izvaditi iz kalupa, polako skloniti papir i posuti šećerom u prahu i jagodama, pa položiti na desertni tanjir i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!