Start Deserti Svečana delicija: Uskršnja torta

Svečana delicija: Uskršnja torta

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
Za kore:
9 belanaca
9 kašika šećera
9 kašika mlevenih oraha
3 kašike seckanih oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
120 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
Fil:
9 žumanaca
4 kašike brašna
6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
1,2 l mleka
250 g margarina
60 g čokolade za kuvanje
100 g mlevenih oraha
Ostali sastojci:
5 dl slatke pavlake

Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. U umućenu smesu dodati mlevene i seckane orahe, prašak za pecivo i brašno, te polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i peći je u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru vertikalno preseći 2 puta, kako bi se dobile 3 kore.
5. Čokoladu za kuvanje otopiti sa malo ulja, preliti preko kora i ostaviti da se stegne.
Fil:
1. U odgovarajuću posudu sipati 1 l mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno sjediniti 2 dl mleka, prašak za puding od vanile, žumanca i brašno. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodati margarin, umutiti ga mikserom, te krem podeliti na 3 dela.
4. U prvi deo dodati mlevene orahe, u drugi deo otopljenu čokoladu, a treći deo ostaviti žut.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od čokolade, a potom naneti trećinu šlaga od slatke pavlake.
2. Staviti i drugu koru, premazati je filom od oraha i naneti drugu trećinu šlaga od slatke pavlake.
3. Tortu završiti trećom korom, premazati je žutim filom i dekorisati ostatkom šlaga od slatke pavlake.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!