Start Predjela Pite Tart sa pečurkama i pančetom

Tart sa pečurkama i pančetom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Testo
200 g brašna
¼ kašičice soli
100 g putera
60 g kisele pavlake
Fil
½ struka praziluka
400 g braon šampinjona
80 g pančete
3 jajeta
60 g kisele pavlake
½ kašičice timijana
so, biber

Da li biste pripremili ovo jelo?

Priprema:

Testo
1. Pomešati brašno, so, omekšali puter isečen na listiće i kiselu pavlaku. Testo umesiti da bude pogodno za oblikovanje i rad, pa zaviti u najlon foliju i ostaviti u frižideru 30 minuta da se ohladi.
2. Testo izvaditi iz frižidera, staviti na papir za pečenje i rastanjiti na debljinu oko 1 cm, oblika kalupa u kome će se peći. Testo preneti u kalup (prevrnuti i ukloniti papir za pečenje) i dobro utisnuti uz ivice, pa vratiti u frižider 15-ak minuta.
Fil
1. Praziluk iseći što sitnije. Pečurke očistiti i iseći na listiće.
2. Slaninu iseći na kockice i blago propržiti, koliko da pusti masnoću i dobije rumenu boju.
3. Izvaditi slaninu pa u istoj masnoći propržiti praziluk.
4. Dodati pečurke i nastaviti dinstanje dok višak tečnosti ne ispari.
5. Začiniti prema ukusu i ostaviti sa strane da se prohladi.
6. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo soli pa sve još jednom umutiti.
7. Smesu dodati prženim pečurkama i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Izvaditi testo iz kalupa, izbockati viljuškom i staviti da se peče desetak minuta na 200ºC u prethodno ugrejanoj rerni.
2. Kada testo počne da poprima rumenu boju izvaditi ga iz rerne pa dodati pripremljen fil i vratiti u rernu. Peći na istoj temperaturi još 30 minuta.
3. Pečeni tart izvaditi iz rerne i sačekati da se prohladi pa poslužiti.

Pogledajte i ove recepte sa pečurkama: pecivo od speltinog brašna sa pečurkama, paprike punjene mesom i šampinjonima, savijača s pečurkama (hrono), čorba od karfiola s pečurkama, paprikaš od pečurki s knedlama, gulaš od pečuraka

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!