Tart sa rikotom

Tart sa rikotom

SHARE
Foto: Thinkstock

Sastojci:

Za donju koru:
300 g brašna
100 g šećera u prahu
1 žumance
200 g putera
rendana kora od jednog limuna
so
Za gornji sloj kolača:
175 g brašna
100 g putera
100 g šećera u prahu
Za fil:
500 g rikota sira
400 g bresaka iz kompota
125 g šećera
50 g putera
2 jajeta

Priprema:

1. Najpre pripremiti donju koru. U vanglici sjediniti brašno i šećer u prahu pa dodati omekšao margarin isečen na listove.
2. Dodati žumance, malo soli i limun izrendan na sitno rende.
3. Ručno izmešati da bi se dobila suva mrvičasta smesa.
4. Nastaviti sa mešenjem bez dodavanja bilo kakve tečnosti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo uviti u prianjajuću foliju i ostaviti u frižideru da miruje najmanje 35 min.
5. Posebno pripremiti gornji sloj kolača. Sjediniti brašno, omekšali puter i šećer u prahu te dobro izmešati da se dobije mrvičasto testo.
6. Pripremiti fil za punjenje. Sjediniti rikota sir, šećer u prahu i omekšali puter pa umutiti. Potom dodati žumanca i mutiti mikserom da se dobije ujednačena smesa.
7. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati u smesu za fil i polako promešati plastičnom lopaticom.
8. Odstojalo testo izvaditi iz frižidera. Dasku za testo prekriti prianjajućom folijom te na nju staviti testo i pomoću varjače istanjiti na debljinu od 3 mm. Tepsiju prečnika 25 cm premazati puterom i posuti brašnom. Pomoću oklagije na nju preneti podlogu od testa. Foliju ukloniti, a okruglim zupčastim nožem odstraniti krajeve.
9. Preko testa sipati fil od sira.
10. Poslagati polovine oceđenih bresaka i posuti ih mrvicama pripremljenim za gornji sloj kolača. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?