Torta sa želeom od višanja

Torta sa želeom od višanja

SHARE
Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Za koru:
4 jajeta
50 g putera
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
50 g čokolade
50 g mlevenih oraha
Za fil:
3 dl slatke pavlake
150 g čokolade
100 g mlevenih oraha
Za žele od višanja:
800 g kompota od višanja
2 kesice želatina
3 kašike šećera

Priprema:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg
2. Zatim umutiti puter i šećer, pa dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo, otopljenu čokoladu i orahe, i dobro izmešati.
3. U pripremljenu smesu dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Potom je izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. U posudu za kuvanje na pari sipati slatku pavlaku i ostaviti da proključa. Potom dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne otopi. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađenu smesu umutiti mikserom u čvrst šlag, dodati orahe i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup i premazati pripremljenim filom.
2. Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri.
3. Višnje zajedno sa sokom sipati u manju šerpu, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Potom skloniti sa ringle, dodati pripremljen želatin i promešati.
4. Prohlađen želatin preliti preko fila i ostaviti da se stegne.

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Recept Radice Redžić iz Mihajlovca

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?