Start Predjela Peciva Turski simit đevrek

Turski simit đevrek

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 100 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g brašna
20 g kvasca
2 kašike ulja
½ kašičice soli
½ kašičica šećera
300 ml tople vode
200 g susama
50 g meda
300 ml tople vode

Priprema:

1. Kvasac pomešati sa šećerom i solju, dodati polovinu tečnosti i promešati. Ostaviti da zapeni.
2. U posudi za mešenje pomešati brašno, ulje i kvasac pa zamesiti glatko i elastično testo.
3. Testo rastanjiti u oblik valjka i iseći na 6-8 delova, formirajući jufke.
4. Pripremljeno testo ostaviti na toplom mestu, pokriveno, da se duplira.
5. Zatim, svaku jufku rastanjiti u valjkasti oblik.
6. Uvijati po dva rastanjena valjka, blago uvrnuti pa formirati đevreke, dobro spajajući krajeve. Pripremljene đevreke pokriti i ostaviti na toplom desetak minuta.
7. U široj posudi pomešati med sa vodom, pa pripremljene đevreke potopiti u tečnost.
8. Ocediti i izvaditi iz tečnosti, pa uvaljati u tostiran susam.
9. Poređati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti na toplom oko desetak minuta.
10. Pecivo blago zarezati na nekoliko mesta pa peći u ugrejanoj rerni na 220ºC dok pecivo ne dobije zlatnorumenu boju. U pećnicu dodati posudu sa vodom, kako bi voda tokom pečenja peciva isparavala i na taj način spečila da pecivo bude tvrdo.
11. Izvaditi iz pećnice i sačekati da se prohladi, pa poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko.

Pogledajte i recept za bavarski đevrek.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!