Start Zanimljivosti Ukusan napitak za dugovečnost

Ukusan napitak za dugovečnost

citrusi

Sok se pravi od šargarepe, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan uticaj na vaše zdravlje.

Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte odmah.

Zašto?
Šargarepa popravlja vid, delotvorna je protiv raka, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti telo, dobra je za zdravlje zuba i desni i protiv srčanog udara.

Jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenju, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa, sprečava nekoliko vrsta raka.

Limun čisti jetru i stimuliše njen rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprečava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže kod kolika i želučanih tegoba, pomaže probavi, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad creva i olakšava njihovo pražnjenje, sprečava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprečava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.

Đumbir ublažava želudačne tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usled hemoterapije, poseduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripa i prehlade, đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva, hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju proces biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Delotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu varenju i sprečavaju grčeve, sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se za lečenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

Izvor: Nadlanu
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!