Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – rafaelo kocke

Urednica kuva za vas – rafaelo kocke

Rafaelo kocke
Foto: Nataša Vitezović
  • 120 minuta
  • 8-10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Tamna kora
5 belanaca
150 g šećera
3 kašike oštrog brašna
½ praška za pecivo
100 g mlevenih (tostiranih) lešnika
Svetla kora
5 belanaca
150 g šećera
3 kašike oštrog brašna
½ praška za pecivo
100 g kokosa
Fil
10 žumanaca
150 g kristal šećera
4 kašike gustina
2 vanil-šećera
700 ml mleka
125 g putera
125 g margarina
½ pomorandže (kora)
Natapanje
150 ml mleka
Dekoracija
30-ak g kokosa

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Tamna kora
1. Blago umutiti belanca pa, uz postepeno dodavanje šećera umutiti čvrst sneg.
2. Dodati lešnike i sjediniti smesu.
3. Zatim dodati prosejano i sa prašakom za pecivo promešano brašno, te sve dobro promešati.
4. Masu izručiti na pleh obložen papirom za pečenje, ravnomerno rastanjiti i peći u ugrejanoj rerni na 200º C, oko 15 minuta tj. dok se ivice ne počnu odvajati od pleha.
Svetla kora
1. Dok se biskvit peče, umutiti preostale sastojke za drugi biskvit na isti način kao prethodni.
2. Pečene biskvite izvaditi iz pećnice, preneti na pamučnu krpu ili platno, pa dok je vruće ukloniti pek-papir i ostaviti da se potpuno ohlade.
Fil
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom i dodati gustin pa sve još jednom dobro umutiti.
2. U šerpici zakuvati mleko, pa kada provri dodati malo mleka (1 kutlaču) u umućena žumanca, sve vreme mešajući.
3. Zatim, istu smesu preručiti u kipuće mleko, smanjiti temperaturu i nastaviti mešanje sve dok smesa ne postane gusta (5-6 minuta), vodeći računa da ne zagori.
4. U skuvanu smesu dodati vanil-šećer i promešati, pa preručiti u drugu posudu i pokriti najlon-folijom (da se ne stvori pokorica).
5. U prohlađen ali još uvek topao fil dodavati puter i margarin (iseckane na kockice) i mešati kako bi se masnoća rastopila i sjedinila sa filom.
6. Pripremljen fil pokriti najlon-folijom i ostaviti u frižideru da se potpuno ohladi.
Finalni postupak
1. Na tacnu za kolače položiti biskvit sa kokosom i dobro natopiti mlekom, pa ostaviti da upije par munuta.
2. Zatim, na koru naneti polovinu pripremljenog fila, poravnati i dodati koru sa lešnikom.
3. Koru dobro natopiti mlekom i ostaviti da upije par minuta, a zatim naneti ostatak fila, poravnati, obraditi ivice kolača i posuti kokosom.
4. Da bi se kolač lakše i pravilnije sekao može se oštrim nožem, po površini, blago zarezati kolač na parčad željene veličine (kocke ili štanglice).
5. Kolač ostaviti u frižider da se dobro ohladi (12-18 h).
6. Iseći na štanglice ili kocke i poslužiti.

Savet: Sve sastojke izvaditi iz frižidera i ostaviti ih na sobnoj temperaturi 40-60 minuta. Pleh je dimenzija 30×25 cm. Pre pripeme kolač uključiti rernu na 180°C, da se ugreje.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!