Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – šarena torta s lešnicima

Urednica kuva za vas – šarena torta s lešnicima

Torta sa lešnicima

  • 120 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
9 jaja (belanca)
9 kašika šećera
15 kašika mlevenih lešnika
3 kašike brašna
Fil
9 jaja (žumanca)
9 kašika šećera
1 l mleka
12 kašika gustina
125 g putera
125 g šećera u prahu
I još
2 burbon vanil-šećera
100 g čokolade za kuvanje
150 g mlevenih lešnika
Dekoracija
100 g šlaga
200 ml kisele vode

Torta sa lešnicima
Slojeviti presek torte bez dekoracije

Priprema:

Kore
1. Lešnike tostirati, ohladiti i samleti.
2. Tri belanceta umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje tri kašike šećera.
3. Zatim, dodati pet kašika mlevenih lešnika i kašiku brašna, pa laganim pokretima sjediniti smesu.
4. U pleh (20×30 cm) obložen papirom za pečenje presuti smesu i poravnati.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 150ºC oko dvadeset minuta tj. dok ivice ne počnu da se odvajaju od papira.
6. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
7. Postupak ponoviti još dva puta.
Fil
1. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati gustin i 150 ml mleka pa sve sjediniti.
2. Ostatak mleka zakuvati, pa kada provri, u tankom mlazu, sipati umućena jaja sa gustinom i neprestano mešati dok se smesa ne zgusne i postane čvrsta.
3. Pripremljeni fil skloniti sa ringle, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
4. Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa ohlađenom smesom.
5. Smesu podeliti na tri jednaka dela pa posebno dodati vanil-šećer, rastopljenu čokoladu i lešnike.
6. Sastojke dobro sjediniti sa filom kako bi se dobile kremaste mase pogodne za premazivanje.
7. Šlag umutiti sa kiselom vodom i ostaviti na hladnom do daljnjeg.
Finalni postupak
1. Na tacnu položiti prvu koru, naneti fil sa lešnicima i ravnomerno rasporediti.
2. Zatim, naneti drugu koru, naneti fil sa vanil-šećerom i ravnomerno premazati.
3. Na kraju, naneti treću koru, pa ravnomerno premazati čokoladnim filom.
4. Tortu uredno obraditi sa svih strana i premazati šlagom uz dekoraciju po želji.
5. Dobro ohlađenu tortu seći na parčad željene veličine i poslužiti.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

7 KOMENTARI

    • Draga Olivera, izuzetno mi je zadovoljstvo kada čujem da se čitaocima dopada odabir recepata. Ovog puta posebno jer je ipak je s ličnim pečatom ☺ Toplo preporučujem da je isprobate. Puno pozdrava za Vas ♥

    • Draga Vesna, zahvaljujem Vam se od srca. Drago mi je da Vam se recept i uradak dopada. Hvala na podršci. Svi Vas pozdravljamo. ♥

    • Draga Dijana, priznajem da nisam očekivala ovakve komentare i sada ste me baš nasmejali. Zahvaljujem Vam na lepim rečima i podršci. Drago mi je da Vam se dopada ono što radim. Za sada je urednički izbor jednom nedeljno (imamo dva gosta nedeljno u rubrici Kuvamo sa) ali ako se još čitalaca javi sa istom željom kao što je Vaša – ko zna, možda me “naterate”. ☺ Puno pozdrava za Vas ♥

  1. Draga Nataša,zahvaljujem na pozdravima.Svako dobro želim svima u redakciji,svaka čast na radu-samo tako nastavite.Evo uz jutarnju kaficu da pogledam šta ima novo na našem PREDIVNOM PORTALU,ostavim komentare pa krećem sa svojim dnevnim aktivnostima.Očekujem još neki lep recept od Vas.Maše Vam naša ćerkica.Još jednom da Vam se zahvalim na oklagiart oklagiji,keksiće smo napravile i recept i postupak pripreme poslale za časopis”Pošalji recept”.Divno je družiti se sa Vama.Pozdravljam Oliveru,Dijanu kao i sve korisnike portala.

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here