Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – sarmice od zelja

Urednica kuva za vas – sarmice od zelja

Sarmice od zelja
Foto: Nataša Vitezović
  • 55 minuta
  • 30-ak komada
  • Lako

Sastojci:

4-5 veza zelja
(srednje veličine)
1 kašika masti
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
300 g junećeg/telećeg
mlevenog mesa
1 kašičica soli
1 kašika suvog začina
½ kašičice bibera
50 g pirinča okruglog zrna
150-200 ml vruće vode

Priprema:

Predpriprema
1. Zelje oprati i ukloniti zadebljanu stabljiku, vodeći računa da list ostane netaknut.
2. Bilje staviti u širu posudu (đuvečaru ili slično) i preliti sa oko 1-1.5 l vrele vode. Nakon par minuta zelje prebaciti u sud sa hladnom vodom da miruje do sledećeg koraka.
Fil
1. U tiganju rastopiti mast i dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka, blago posoliti i fino prodinstati na umerenoj temperaturi sve dok luk ne postane mekan i staklast.
2. Dodati sitno seckan beli luk, mleveno meso i sve začiniti. Ovde obratiti pažnju na usitnjavanje mlevenog mesa, koje ne sme ostati u grudvicama već mora biti razloženo.
3. Pržiti kratko, dok meso ne dobije svetliju nijansu, pa dodati pirinač. Uz povremeno dolivanje vruće vode, dinstati desetak minuta. Pirinač je neophodno kuvati kako ne bi probijao i cepao tanko lišće zelja dok se mota sarmica. Može se koristiti i prethodno skuvan pirinač.
Finalni postupak
1. Pažljivo uzimati po dva-tri lista pripremljenog zelja i stavljati na radnu površinu, glatkom stranom ka dole.
2. Fil naneti uz donji, širi deo lista i zavitijati sarmice na isti način kao i klasične sarme. Poželjno je fil u sarmicama dobro stisnuti tj. upresovati tokom motanja sarme.
3. U odgovarajući sud (Ø=20-ak cm) usuti malo vode (da prekrije dno), pa kružno ređati sarme počevši od ivica posude, vodeći računa da budu čvrsto tj. gusto naređane.
4. Tiganj u kome je dinstano meseo (ali bez ostataka pirinča i sl.) napuniti sa malo vrele vode kako bi se ostaci masnoće sprali i time preliti sarmice.
5. Sarmice kuvati poklopljene, na umerenoj temperaturi, oko 20 minuta, uz povremeno dolivanje vruće vode, ukoliko je potrebno (ili poklopiti i peći u ugrejanoj rerni). Uglavnom, sarmice pred kraj kuvanja ne smeju biti suve.
6. Servirati toplo, uz kiselo mleko.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!