Start Kuhinje sveta Uživajte u ukusima Istoka – pileća šavarma

Uživajte u ukusima Istoka – pileća šavarma

Pita helb sa piletinom i povrćem
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 30 minuta
  • mirovanje 10-12 h
  • 2-4 osobe
  • Lako

Sastojci:

2 pita hleba
(ili domaće lepinje)
500 g belog mesa
Marinada
200 ml gustog jogurta
3 čena belog luka
¼ kašičice muskatnog oraščića
½ kašičice ljute aleve paprike
½ kašičice mlevenog korijandera
½ kašičice cimeta
½ kašičice bibera
½ kašičice soli
½ limuna (sok)
I još
ulje
povrće po želji

Priprema:

1. Pileće meso iseći na tračice približno iste veličine. Jogurt sjediniti sitno seckanim ili presovanim belim lukom, začinima, sokom od limuna i sve dobro promešati. Na kraju dodati meso i što bolje sjediniti sastojke, pa ostaviti da se marinira, u frižideru, oko 10-12 sati.
2. Zatim, meso pržiti na ugrejanom ulju (umerena temperatura) sve dok ne porumeni sa svih strana. Skloniti sa vatre i ostaviti na toplom.
4. Pita hleb ugrejati i preseći na pola tako da se stvore tzv. džepovi.
5. Hleb puniti seckanim povrćem i prženom piletinom, pa preliti sosom po želji.

Savet: Obavezan sos uz šavarmu je mešavina gustog jogurta, tahinija i belog luka.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!