Start Glavna jela Povrće Varivo od cvekle i kupusa

Varivo od cvekle i kupusa

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 160 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 kg svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 paradajza
3 cvekle
2 veće šargarepe
3 paprike
so, biber
1 list lovora
1 kašičica kima
2 kašike masti
voda po potrebi

Priprema:

1. Kupus očistiti od spoljnih listova, odrezati koren i iseći na šnite. Ostalo povrće oprati i iseći na sitne komade a cveklu oljuštiti i izrendati.
2. U šerpi razgrejati mast pa kada se rastopi dodati sitno sečen crni luk i blago posoliti. Dinstati na umerenoj temperaturi sve dok luk ne omekša i postane providan pa dodati sitno iseckan beli luk i kratko propržiti pa skloniti sa vatre. Na to poređati sloj kupusa, blago začiniti, zatim sloj paradajza, šargarepe, cvekle i paprike pa začiniti. Postupak ponavljati dok se ne utroše namirnice tako da kupus bude na vrhu, kao poslednji sloj.
3. Složeno povrće zaliti toplom vodom da prekrije kupus za debljinu tri prsta.
4. Kuvati poklopljeno na umerenoj temperaturi uz povremeno dodavanje vruće vode bez mešanja (protresti šerpu) oko 120 minuta.
5. Služiti toplo uz kiselo mleko ili gusti jogurt i dekorisati listom peršuna.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!