Start Kuhinje sveta Vichyssoise – krem čorba od praziluka

Vichyssoise – krem čorba od praziluka

Foto: Guliver/Thinsktock
Foto: Guliver/Thinsktock
  • 30 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

1 struk praziluka
2 glavice crnog luka
3 kašike putera
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike brašna
1 l supe
250 tvrdog sira
muskatni orah
biber, so
4 kriške hleba
puter

Priprema:

1. Praziluk očistiti, oprati i iseckati na tanke kolutiće, a crni luk iseckati na sitne kockice.
2. Na zagrejanom puteru sa malo ulja dinstati luk i praziluk dok ne postanu mekani i dobiju zlatastu nijansu. Nekoliko kolutova praziluka ostaviti za dekoraciju.
3. U proprženo povrće dodati brašno i mešanjem razbiti sve grudvice. Pržiti dok ne promeni boju i ne dobije krem nijansu.
4. Zatim pažljivo dodavati supu uz stalno mešanje. Supu kuvati 15 minuta.
5. U međuvremenu narendati sir pa dodati u skuvanu supu. Dobro promešati da se sir potpuno istopi pa dodati muskatni orah i biber po ukusu.
6. Stari hleb iseći na tanje kriške i propeći na masnoći dok ne dobije finu rumenu boju.
7. Servirati supu u porcije, dodati grilovan hleb i ukrasiti kolutićima svežeg praziluka.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!